Beauvoorde - Veurne - Westhoek

 

Vinkem - Wulveringem
Start Omhoog Aan jou de keuze! Fotoalbum Favoriete links recente activiteiten Uw reactie Webmaster Bewonersplatform Franse versie Historie

              FR-wapperend.gif (7592 bytes)       DE-wapperend.gif (6523 bytes)

scroll naar beneden om de volledige pagina te lezen ...

 

 

KASTEEL BEAUVOORDE 

(bron: SVE Stichting Vlaams Erfgoed - V.V.V.-Veurne-Ambacht)

Wulfringhem‘, heem van Wulferus’ mensen, wordt al in 1128 vermeld en zou verwijzen naar de Saksische ridder Wulfahari die er een kasteel bouwde. In 1573 huwde een de Bryarde, ‘heer van Beauvoorde’, met Margaretha van Bampoele.

Die de Bryarde woonde tussen Watou en Steenvoorde (Frankrijk), waar nog altijd het ‘bos van Beauvoorde’ ligt. En de bruid was de dochter van wethouder-landbouwer Pieter van Bampoele, die in 1549 het kasteel in Wulveringem kocht. Dat zat hem niet mee: de Geuzen plunderden een paar keer het dorp en kasteel dat ze in 1584 in brand staken. Zijn kleinzoon Jacques de Bryarde sloopte het en liet hier ‘een van de schoonste huysen van de casselrie’ optrekken. Ongeveer drie volle eeuwen verbleven hier ‘heren van Beauvoorde’, zodat uiteindelijk alleman sprak van ‘t ‘kasteel van Beauvoorde’. Later verviel het kasteel en sloping dreigde. Tot ridder Arthur Merghelynck uit Ieper het in 1875 kocht, restaureerde, uitbreidde en smaakvol inrichtte met talrijke kostbaarheden: porselein, beeldhouwwerk, schilderijen, meubelen, perkamentkasten, gesculpteerde lambrizering, betegelde schouwen. Al dat moois kocht Merghelynck niet als museumobjecten, maar als gebruiksvoorwerpen en functionele ornamenten in deze residentie van hem hier in Beauvoorde.

Bij een bezoek aan het kasteel kom je via een smal, hobbelig kasseistrookje, in de toegangsdreef onder (na wat te) weelderige boomkruinen, en via een bakstenen brugje op een gekasseid, gezellig mini-binnenpleintje. Dit stukje decor lijkt wel uit een prentenboek over de middeleeuwse adel geknipt. Zouden walgracht en vooral retrokanalen en –schietgaten getuigen van ridder Merghelyncks nostalgie naar de riddertijd van weleer?

Een bezoek aan dit waterkasteel is een aanrader.

Zijn schoonheid en de privéverzameling van kunstminnaar Merghelynck zullen je meer dan verrassen.

Stichting Vlaams Erfgoed - 058 29 92 29

Gezien de kwetsbaarheid van het kasteel zijn er - steeds onder leiding van een gids - vaste bezoekmomenten:

Het kasteel is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers, het domein is dat wel.

www.kasteelbeauvoorde.be 

 

naar top pagina