Waar blijft ‘De bende van Jan de Lichte’, de prestigereeks die al drie jaar op de plank blijft liggen? De voorbije jaren werd er veel nieuwe Vlaamse fictie ingeblikt. Maar lang niet alle series komen snel op het scherm, of lijken nooit het scherm te halen. Wat daar de reden voor is, vroegen we aan VTM.
Good old Aspe zoekt deze zomer op VTM opnieuw naar de daders van moorden die hij al eens in 2014 oploste. En zeggen dat er zoveel nieuwe fictie ligt te wachten op uitzending.
Zo is het zeer lang wachten op de prestigereeks De bende van Jan de Lichte met Matteo Simoni. Een jaar geleden werd de serie, over een roversbende in de achttiende eeuw, gelost op het Film Fest Gent. Er leek toen schot in de zaak te komen, maar het bleef daarna opnieuw windstil.
De opnames vonden in 2016 plaats, met een laatste blok begin 2017.
Maar De bende van Jan de Lichte is niet het enige ‘slachtoffer’ dat maar niet op tv lijkt te komen. Natalie Meskens en Tine Embrechts speelden eind 2016 Gina en Chantal in een nieuwe komische reeks. Na de opnames werd hiervan niks meer vernomen. In 2015 draaiden de camera’s voor het tweede seizoen van De bunker, de reeks met Sven De Ridder en Hilde Van Mieghem over een veiligheidsdienst. Die tweede lading van tien afleveringen lijkt voor eeuwig en drie dagen stof te vergaren.
Hallo, VTM? “Dat series als De bende van Jan de Lichte tot nu toe nog niet werden uitgezonden, heeft veel te maken met het prijskaartje”, zegt woordvoerder Peter Van Camp. “Prestigieuze fictie zoals in dit geval, is peperduur geworden in Vlaanderen, en dus moet het moment van uitzending goed gekozen zijn. De reeks moet de juiste plaats op het juiste moment in het programmaschema krijgen, en die puzzel wordt elk najaar en elk voorjaar opnieuw gemaakt.” Momenteel legt men de laatste hand aan het schema.
Mocht de reeks toch het scherm halen, dreigt plots een overdosis Matteo Simoni. Vier lanceert dit najaar immers Callboys II. “Ook voor De bunker 2 zoeken we een geschikt uitzendmoment. Je moet weten dat die reeks door de aanslagen in ons land zijn startmoment destijds wat heeft gemist omdat terreurthema’s lange tijd heel gevoelig waren.”(tove)
copyright - Het Nieuwsblad - tekst en foto's Tommy Huyghebaert
copyright - De Krant van West-Vlaanderen - tekst Gudrun Steen - foto's Benny Proot
Onderstaande fotoreeks illustreert de filmset - copyright Pixashoot
Inge Paulussen en Tom Van Dyck
Inge Paulussen
"Een veertigkoppig team van acteurs en crewleden streek neer met trucs vol filmmateriaal en trailers ..."
Een blik achter de schermen, waar de regie op volle toeren draait. copyright Pixashoot
Het interieur van het kasteel Beauvoorde leende zich uitstekend tot het inblikken van heel wat scènes ... * zie bovenstaande persberichten * copyright Pixashoot
Voorbereidingen voor de opnamen nabij het vroegere Stadhuis en het Landhuis op de Grote Markt te Veurne foto's - Toerisme Veurne
Persbericht - Het Laatste Nieuws Gudrun Steen - 24 maart 2017
FILMCREW 'DE BENDE VAN JAN DE LICHTE' PALMT NOG TOT DINSDAG 28 MAART '17 VEURNE-CENTRUM IN Op Markt van Veurne wacht de strop
De beul wordt gespeeld door acteur Tom Vermeir - Benny Proot
De ter dood veroordeelden worden met een kap over het hoofd naar de galg geleid. De opnames van de VTM-reeks 'De Bende van Jan de Lichte' op de Grote Markt lopen nog tot en met dinsdag 28 maart. Met zo'n 100 figuranten werd gisteren de scène met de galg ingeblikt. De serie komt volgend jaar op tv. Het stadsbestuur ruikt toeristisch potentieel en broedt nu al op een fandag en een recreatieve route.
acteur Tom Van Dyck - Gudrun Steen
Gisteren was je op de Grote Markt van Veurne even in de achttiende eeuw. De galg centraal, karren met flessen errond, een nagebouwde gevel van een werkershuisje en op de grond boomschors met zand. In dat decor waren de acteurs en ongeveer honderd figuranten aan de slag. Enkele nieuwsgierige inwoners volgden de opnames van achter de hekken. Toerismeschepen Celine Mouton (Veurne Plus) was in haar nopjes. "Een fantastische productie. Die oude kostuums, dat indrukwekkende decor en dan die gekende namen: Matteo Simoni, Tom Van Dyck en Stef Aerts.
Dit moet een succes worden en daarvan zullen we als stad zeker de vruchten plukken. We dromen nu al van een fandag of een recreatieve route, maar daarvoor moeten we nog onderhandelen met VTM."
Nog snel even de handen warmen, want de strop wacht - Benny Proot
Bordjes weggehaald "Veurne dient enkel als decor en komt dus niet als stad in beeld, maar toch zullen we er ons voordeel uit halen", zegt de schepen. "Dat hebben we ook gemerkt na de serie 'In Vlaamse Velden'. Ook de film Witse trok toeristen naar onze balie. De mensen zijn nieuwsgierig naar de plekken waar de opnames plaatsvonden. Extra pluspunt is dat we als stad niets moeten betalen om de filmcrew naar hier te halen. Enkel logistieke steun wordt van ons verwacht. Zo hebben we alle toeristische bordjes van de gevels van het landhuis en het oude stadhuis verwijderd. Ook het digitale infobord hebben we weggehaald. De opnames begin deze week vonden in de oude rechtszaal plaats. Vandaag (gisteren nvdr) worden de beelden buiten ingeblikt. De ploeg blijft hier tot en met dinsdag. In het weekend zijn er geen opnames, maar het decor blijft wel staan."
600 kostuums Voor producent Dirk Impens is het een leuk weerzien met Veurne. "Ik was hier ook voor 'In Vlaamse Velden'. Nu is de Grote Markt het perfecte decor. De gebouwen dateren uit dezelfde periode als ons verhaal en het is ook prettig samenwerken met het stadsbestuur. Deze productie is groots en duur, en wordt fantastisch. We lieten van over de hele wereld een 600-tal historische kostuums aanrukken. Vandaag alleen al zijn hier 110 mensen aan de slag."
Speeltuin Eén van de hoofdrolspelers is Tom Van Dyck. "Een paar weken geleden was ik voor de opnames in het kasteel in Beauvoorde. Nu werken we op de Grote Markt. Wat een fantastische omgeving! Dit decor is een echte speeltuin voor grote mensen. Ik kom meteen in de juiste gemoedstoestand bij het zien van die historische gebouwen, maar als ik me omdraai en de terrassen in mijn vizier krijg, weet ik weer dat we in de 21ste eeuw zijn. Baljuw Baru is een zalige rol om te spelen. Die kostuums alleen al, en dat taalgebruik."
Wilfried Decaesstecker (71) uit Koekelare - Benny Proot
"Weelderig haar? Da's een pruik" "Dat is mijn weelderige haardos niet, dat is een pruik", lacht Wilfried. "Ik was ruim dertig jaar meester in het vijfde leerjaar in Koekelare. Dat is ook een beetje toneelspelen. Eens met pensioen vond ik in figureren een nieuwe uitlaatklep. Al zeventien jaar doe ik dat. Je komt op veel locaties die anders niet bereikbaar zijn. Ook het sociale boeit me, want je komt telkens andere mensen tegen.
Mijn eerste figurantenrol was in de reeks Wittekerke.
Vandaag is het 'De Bende van Jan De Lichte'. Vooral de kostuums vind ik fantastisch."
Dirk Dossche (53) uit De Haan - Benny Proot
"Kostuum brengt me in juiste sfeer" "Voor deze reeks moet ik aanwezig zijn op vijftien opnamedagen en speel ik een banneling", zegt Dirk.
"Het leuke is de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Het decor en de kostuums brengen je meteen in de juiste sfeer. De reden waarom ik graag figureer, is dat je kan zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat.
Ik figureerde ook in de film 'Belgica' en in de series 'Eigen Kweek' en 'Loslopend Wild'.
Ik ben lid van een aantal toneelverenigingen.
Dan sta ik zelf op het podium. Nu blijf ik op de achtergrond, maar leuk is het zeker."
Jan Sebastiaan-Debusschere (40) uit De Haan. - Benny Proot
"Koets overvallen met Matteo" "Al zestien jaar ben ik figurant.
Zo was ik onder meer te zien in Familie, Thuis en Marsman.
Als zelfstandige kan ik mij gemakkelijk vrij maken. Ik besef goed dat een figurant vaak een deel van het decor is, maar toch speelt hij een belangrijke ondersteunende rol.
Samen aan een goed resultaat werken, motiveert me.
Het hoogtepunt was een scène waarbij ik als banneling samen met Matteo Simoni een postkoets mocht overvallen.
Ik heb veel respect voor die acteurs.
En nee, ik ben niet de man die hen lastig valt om selfies te nemen."